kognitivterapipsykolog new logo

Succes eller mindreværd

succes eller mindreværdVi kan hurtigt blive enige om, at vi lever i et konkurrencesamfund, hvor præmissen er, at vi skal præstere, for at opnå succes. Vi kan nok også blive enige om at det er skønt at være succesfuld.

Men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad succes egentlig er. Hvad gør succes ved os og hvad sker der egentlig med os, når vi ikke føler os succesfulde eller attraktive? Hvad stiller vi op med os selv, når vi ikke får drømmejobbet, når vores børn ikke trives i børnehaven eller når vi oplever, at vores relationer ikke kører på skinner? Mindreværdsfølelsen kan ramme os i forskellige afskygninger og kan opstå i stressende perioder, hvor man ikke har ressourcer til at håndtere dagligdagen. Og mindreværdet synes ofte at ramme os, når vi har brug for at være selvsikre, når det mest fordelagtige ville være, at vi bare kunne sige ”pyt- det er okay. Jeg er okay”.

Når vi føler os utilstrækkelig, kan det afføde tanketyrani, som genererer mere mindreværd. Hele verden kan synes som et truende landskab af konstant risiko for nederlag og fiasko. Det kan synes fristende at flygte væk fra sig selv, ja bare flygte væk fra alting. Det symptomatiske ved denne tilstand, er at man allerede er i gang med at flygte fra sig selv, i det øjeblik, at følelsen af utilstrækkelighed nærmer sig. For når man ikke føler sig attraktiv, kan det føles som at bære på en mørk hemmelighed. Noget som man for alt i verdenen ikke må afsløre. Og her kan mindreværdet få så grueligt fat på én, at det kan være svært at bryde ud af.

Hvem fortæller os, at vi faktisk er okay lige præcis, som vi er. At det er okay at have det, som vi nu engang har det. At du faktisk er et succesfuldt menneske, i det øjeblik, at du accepterer, at succes ikke handler anerkendelse fra omgivelserne, men anerkendelsen fra dig selv. Det er der ikke andre der kan fortælle dig, end dig selv. Så måske skulle vi spørge os selv om, hvad succes egentlig betyder for os, i stedet for at lade vores selvværd være styret af udefrakommende normer.

Kom tilbage til forsiden – Psykolog med lægehenvisning via sygesikring her.