Forskere har været uenige om, hvor godt antidepressiv medicin egentligt virker. Nogle mener, at medicinen rent faktisk forårsager skader på hjernen. Andre mener, at medicinen tværtimod beskytter hjernen og forhindrer den i at skrumpe under depression.
Antidepressiv medicin virker ikke på alle menneskers depressionssymptomer, og forskerne ved endnu ikke hvorfor.
Man bør også være klar over de typiske bivirkninger ved antidepressiv medicin:
- Øget angst i starten af behandlingen
- Nedsat seksuel lyst
- Øget appetit og vægtforøgelse
- Risiko for diabetes
- Hovedpine
Man tror, at sygdommene skyldes en forstyrrende kemisk ubalance i hjernen, men selvom en depression ganske vidst kan beskrives på en videnskabelige måde, skal det samtidig tages i betragtning, hvordan forholdet til andre mennesker påvirkes ved en depression. Dette vil kun kunne beskrives ved hjælp af psykologi og måske sociologi. Derfor vil man aldrig kunne erstatte psykiateren eller psykologen med en neurobiolog.
Der kan være andre årsager til, hvorfor ‘lykkepiller’ ikke virker på langt sigt, såsom:
- Forværring af depressionssymptomerne
- Patientens alder
- En anden sygdom
- Forstyrrelse af mavefunktionen
- Afhængighed af medikamenterne
- Øget risiko for tilbagevendende depressioner
Uanset årsagen til depressionen, skal man søge professionel, kvalificeret hjælp, som tit er afgørende for at komme ud af depressionen på en sund måde. Der kan være kost-og adfærdsmæssige ændringer, som ofte kan hjælpe en, fordi ens mentale tilstand er tæt forbundet med ens fysiske helbred. De mest effektive psykoterapiformer vi kender, er nemlig kognitiv terapi og interpersonel psykoterapi.
Med en positiv ‘mindful’ tankegang, god stresshåndtering og en sund livsstil, kan man opnå en god livskvalitet på langt sigt.